Äventyr, sport

Som scoutledare hamnade du i snöstorm på fjället med 20 barn. En annan gång tappade dina frusna händer kokande vatten på Ulla i tältet i Sarek. Och senast du och jag tältade i Enafors fick vi våra strumpor på tork uppätna av renar under tiden du lärde mig karta och kompass. Det var något med svenska fjällen som drog i dig. Du pratade om den vidsträckta naturen och människans litenhet. Jag har förresten kvar de två 12-taggars renhornen vi hittade och som nästan inte fick plats i sovkupén hem. Tåg, men till fjälls gick även ett par av flygturerna med dig och Ulla i den lilla propeller-Cessnan. Både du och Ulla tog ju flygcertifikat.

Du drogs till vattnet också. Spenderade dina tonår på badplatsen Evedal i Helgasjön och sedan blev många bad på Sibbarp, i Galtsjön, Kämpinge, Falsterbo, Strandhem, Ribban, Långasjön, och vår lilla sjö Rösjön i Danderyd med bland annat barnbarnen – du var ingen badkruka. Dykning med tuber både i Nice, Hurghada, och längs Skånekusten. Dyket i Röda Havet var bäst, dyket i Älmtasjön var sämst, men varje vattensekund var rolig.

Min fotbollstränare ett par år, i Bunkeflo IF. Du höll på Öster och jag försökte förklara för dig varför MFF var bättre. Du lärde mig squash, skidor både på längd och utför, schack, golf, couronne, skjuta luftpistol, tennis, boule, köra mini-Honda, och mycket mer. Badminton både på gräsmattan i Bunkeflostrand och i Askaremåla. Skridskor på skånska sjöar var kul, och segla med Askeladden. En gång kapsejsade vi strax utanför hamnrestaurang Kajutan. På land. En annan gång försvann vinden till havs, du drog av snöret till utombordaren, och vi fick driva i flera timmar. Ulla höll på att ringa polisen men vädrets makter tog oss hem till slut.

Ett av dina mer stillsamma äventyr var att du och Ulla besökte mer än 100 skånska kyrkor från 1100-talet. Strax innan din 85-årsdag besökte vi Dalby kyrka. Strax innan din 84-årsdag tittade du och jag på kinesiska statyer i Dragon Gate, åkte upp utanpå Globen, och trampade grönt på en myr i Dalarna.