Familjen, släkten

1935, den första oktober, föddes du och döptes till Claes Einar Söderberg. Namnet Einar kommer från fornnordiskans ’einheri’ som var namnet på en krigare i guden Odens härstyrka bestående av andarna från i strid dödade män. Det betyder ungefär ”den som strider ensam”. Vi kallar dig Eje, och du behövde aldrig strida ensam eftersom du var så omtyckt.

Du föddes in familjen som skulle bestå av pappa Erik, mamma Siri, och bröder Hugo, Rune, Roland, Leif, syster Britt – och deras familjer. 1958 ungefär träffade du Ulla, den snyggaste, smartaste och roligaste tjejen på arkitekt-linjen i Göteborg. Ni körde tramsiga sportbilar, hade dobermann, festade, reste, köpte hus, hade roligt. Släkten växte med hennes mamma Gunny, och bror Ludde, syster Bibbi – och deras familjer. Du och Ulla flyttade till Malmö och skapade en ny familj med barnen Staffan, Maja, Jonna. När barnbarnen Betty, Binna, Mira, Hanna kom in i ditt liv njöt du och Ulla, tog fram de gamla härliga småbarns-takterna. Tänk, du och Ulla var livskamrater i drygt 62 år!

Under dina pensionsår hälsade vi på varandra, du tog tåget till Stockholm. För inte så länge sedan åkte vi till min och Åsas stuga i Dalarna så att du än en gång kunde få uppleva solgnistrande snö, något som du saknade söderut i dessa klimattider. Mellan våra fysiska möten pratade vi telefon, i stort sett varje dag under de gångna 20 åren. Du berättade om allt möjligt; dina golfrundor och föreningsmöten, kommenterade nyheter i tidningen, frågade om barnen, familjen, jobbet, livet. Jag saknar samtalen, jag saknar din röst, jag saknar dig. Det gör min dotter Betty 13 år också, häromdagen sa hon ”Åh, nu kan vi inte ringa till Eje från bilhögtalaren, det var alltid så roligt, han är så snäll.”.

Mitt sista SMS till dig var på din 85 årsdag: ”Grattis på födelsedagen världens bästa pappa!”. Du fick fler sms den dagen, bland annat från min dotter Binna 16 år:
”Hej Eje! Grattis på fölsedagen! Jag skickar massor av pussar och kramar! Hoppas du saknar mig lika mycket som jag saknar dig. Idag ska jag äta pannkakor till lunch för att fira dig, hoppas du också ska fira på något sätt, Tack för att du alltid visar så mycket uppskattning, det känns väldigt bra. Och du ska veta att jag uppskattar dig också väldigt mycket. Snart ska jag lära mig poesi bättre så jag kan skicka lika vackra meddelanden som du har skickat till mig. Puss och kram! Älskar dig, från Binna”.
Det känns skönt att veta att dessa sms lästes upp för dig.