Fiskaren, jägaren

”Om man inte har kroken i vattnet, kan man inte få fisk” sa du ofta. På 70-talet och 80-talet fanns det torsk och näbbgädda i sundet och vi drog upp, och åt. Abugrillen gick varm. I Helgasjön, Växjö, gav trolling med din bror Roland både gös och gädda. Du var en skön lirare, allt skulle dras upp med rödvit wobbler, med för tjock nylonlina och den röda multiplikatorrullen.

Flugfiske var ”för fimsigt” men mete gick bra, från favoritstället badstenen i Anglasjön i Blekinge. Du lyckades få skatbo på en haspelrulle Cardinal 54, med 0,20 lina, 7 fots-spö och 7 grams spinnare. Men du gav inte upp, kroken skulle ju i vattnet, och det var just den inställningen som gav resultat.

Jaktlaget fick låna dig många helger och som tack åt vi bara äkta naturbeteskött under många år: dovhjort, rådjur, fasan, hare, ibland kronhjort och älg. Drilling, hagelbock, 22:a i all ära men det var 30-06:an som gjorde jobbet i Börringe, Luxemburg, Boxholm och många andra ställen: ”Jag ställde in kikarsiktet på 90-talet och har inte behövt justera det sedan dess”. Du var en av de bästa skyttarna i laget och dessutom lyckades du ta fram Harry, den tyska jaktterriern som överträffade alla förväntningar. ”Hurry up” som vi kallade honom och jag var med när du fick en av dina stora kronhjortar. Än idag kallas platsen ”Einars backe”.

Du såg till att vi barn fick skjuta luftgevär i Limhamn och i trädgården: ”Viktigt att lära sig skjuta och träffa kamrater” sa du.