Naturen, knivarna

Du älskade naturen. Att vara i Askaremåla i Blekinge, Törringelund, Börringe, Klagshamns udde, Falsterbo, ut bara. Du nycklade och pressade blommor, jagade, fiskade, gick med hundarna (bl a Sacko, Pilo, Lenka, Nix, Harry, Betty), hade häst, ankor, hönor, lamm, katter. Plockade murklor, hallon och blåbär. Med en sådan pappa och mamma blev det helt enkelt biologi och ekologi på universitetet för mig. Vi pratade ofta om miljöproblemen och hur viktigt det är att vi vuxna ordnar till klimatfrågan. ”There is no planet B” brukade vi säga.

Golfen, ännu ett sätt att trampa grönt och andas frisk luft. Utomhus, i naturen. Kunde du inte ta dig ut så spelade du i din eller min trädgård… Kommer aldrig glömma det där perfekta utslaget du gjorde på artonde tee på Assartorp GK när det småhaglade på oss. Vi gjorde sköna golfresor till varma länder med din bror Rune.

Ditt barnbarn Binna, min dotter, har bara ett par fadderronder kvar sen har hon också grönt kort. Hennes golfkarriär började med att hon fick köra dig och mig i en golfbil. Efter 18 hål var hon biten…

För inte så länge sedan tog vi en promenad på Sibbarp, du ville ut helt enkelt, med eller utan klubbor.

En av de vackraste sakerna du visste var sameknivar och en av knivarna du fick tag i från knivmakare Loodh hade vunnit första pris. En annan använde du vid varje jakt. ”Den här typen av knivar blir bara vackrare av att användas” sa du. Jag gav dig en äkta skinnrensarkniv efter en resa till Grönland. Men det var jaktkniven som var favoriten i alla lägen. Vi beställde blad och gjorde varsin kniv i källaren: grepp och hölster. Min ligger på display i mitt kuriosakabinett än idag.